Ministerului Educației: Modernizarea și îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la teatre și organizații concertistice

Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), a avut astăzi, 8 februarie, o întâlnire cu directorul general adjunct al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, expert în domeniul managementului artistic, Ioan Onisei. În cadrul discuției, au fost abordate mai multe subiecte privind modernizarea și îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la instituțiile teatral-concertistice; protecția drepturilor de autor în sectorul teatral; finanțarea și administrarea teatrelor cu statut național etc.

Secretarul general de stat, Igor Șarov, i-a mulțumit expertului din România pentru deschiderea cu care a acceptat invitația de a veni la Chișinău și interesului manifestat în sprijinul unor reforme de factură europeană pentru artele spectacolului din țara noastră. În context, oficialul a menționat că modernizarea activității instituțiilor teatral-concertistice este impusă atât de necesitatea revizuirii cadrului normativ care reglementează domeniul, cât și de acumularea și însușirea unor bune practici în sfera managementului artistic, iar experiența României la acest capitol este una extrem de prețioasă și poate servi drept exemplu și pentru Republica Moldova.

La rândul său, Ioan Onisei și-a manifestat acordul în vederea continuării colaborării cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetări, prin oferirea expertizei nu doar în domeniul managementului teatral, dar și în procesul de elaborarea a unei noi legi a teatrelor și a cadrului normativ conex.

Menționăm că, la invitația Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, expertul Ioan Onisei a participat ieri, 7 februarie, la un seminar desfășurat în parteneriat cu Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală, cu genericul „Protecția dreptului de autor pentru reprezentanții teatrelor”. Evenimentul a fost organizat pentru reprezentanții autorităților publice, teatrelor, organizațiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor și drepturilor conexe etc.