Salvatorii avertizează! Maximă prudență în perioada fermentării vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează cetățenii să manifeste maximă prudență în perioada fermentării vinului. Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie.

Specialiștii recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele ar urma să evite aflarea pe perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar și să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere.
Cea mai simplă modalitate de a verifica nivelul oxigenului este aprinderea unei lumânări la intrarea în încăpere unde se produce vinul. Stingerea acesteia înseamnă că concentraţia de oxigen este foarte scăzută și există pericol pentru sănătate şi viaţă. În astfel de situații oamenii sunt rugați să părăsească imediat beciul și să aerisească încăperea. Iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat în primul rând să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, 4 persoane au decedat în urma intoxicațiilor cu dioxid de carbon de la începutul lunii septembrie 2018.

Lasă un răspuns