Codul portocaliu de rujeolă se menţine pe teritoriul R.Moldova

Codul portocaliu de rujeolă se menţine pe teritoriul ţării. Pentru a exclude epidemia, rata de imunizare ar trebui să depăşească cifra de 90 la sută. În acelaşi timp, trebuie modificată şi legislaţia privind obligativitatea vaccinării copiilor. Declaraţiile au fost făcute la şedinţa Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie care a organizat audieri publice cu privire la situaţia epidemiologică prin rujeolă şi problemele în domeniul imunizării populaţiei, relatează trm.md.
În ţară sunt confirmate 245 de cazuri de rujeolă. O creştere a numărului de îmbolnăviri a fost înregistrată în luna august, iar cele mai multe cazuri sunt din raionul Ceadâr-Lunga – 148 de copii bolnavi. La începutul noului an de învăţământ în şcoli nu au fost admişi peste 7000 de copii nevaccinaţi.
„Avem 245 de cazuri confirmate. 86 la sută din toţi copii sunt nevaccinaţi. S-au remis probele la Moscova ca laborator de referinţă, s-au elaborat în surplus peste 16 mi de doze pentru a cuprinde cu vaccinare populaţia”, a menționat Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii.

„Dacă pe 7 septembrie nu au fost admişi în instituţie 7347 de copii, atunci la 14 septembrie 5664 elevi, inclusiv trei copiii bolnavi, 3004 copii nevaccinaţi şi 2657 copii vaccinaţi recent. S-a constat că pe parcursul unei singuri săptămâni numărul elevilor bolnavi de rujeolă s-a micşorat de la 84 la trei. Numărul copiilor nevaccinaţi s-a micşorat cu 2417 persoane, iar a celor vaccinaţi a crescut cu 813 persoane”, a menționat Angela Cutasevici, secretar de stat, Ministerul Educaţiei.

Totodată, reprezentanţii de la Ministerul Justiţiei au menţionat că în legislaţia naţională prevede, obligativitatea vaccinării copiilor, în cadrul unui program naţional de imunizare.
„Legislaţia noastră nu conţine suficient de multe sancţiuni prin care s-ar asigura respectare normei. Este o decizie de politici pe care trebuie să o adoptăm. Totuşi, statul are obligaţia să întreprindă acţiuni pentru a asigura protecţia sănătăţii persoanelor. Acest lucru este prevăzut şi în Constituţia Moldovei”, a declarat Nicolae Eşanu, secretar de stat, Ministerul Justiţiei.

În acelaşi timp responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică spun că vaccinurile care ajung în Moldova sunt de calitate şi nu sunt periculoase pentru copii, așa cum cred unii părinţi.

„Toate vaccinurile care nimeresc în ţară sunt precalificate de către OMS. 01.35 paralel cu tot pachetul de documente de calitate. 0145 Aici vin produse calitative garantate şi sigure din punct de vedere cu interacţiunea omului”, a menționat Nicolae Furtună, director al ANSP.

„Să reuşim să prevenim în Moldova îmbolnăviri în rezultatul nevaccinării pe care îl avem încă în ţară şi să contribuim ca procentul de vaccinare să fie unul recomandabil de către OMS”, a declarat Valentina Buliga, preşedinta Comisiei parlamentare de profil.

Ultima epidemie de rujeolă a fost înregistrată în anul 2002.

Lasă un răspuns