Alarmant! Pesta porcină africană se extinde în România

Epidemia de pestă porcină africană se extinde alarmant în România. Autoritatea Naţională Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din ţara vecină a anunţat că până în prezent au fost confirmate 826 de focare de pestă porcină africană, în 190 de localităţi din unsprezece judeţe, relatează Moldova 1.
Pentru a stopa răspândirea virusului, aproape 160 de mii de porci afectaţi de boală au fost eliminaţi. Virusul a fost depistat şi la mistreţi.

De la confirmarea prezenţei virusului în România, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană evoluează în două zone geografice.

În N-V boala a fost depistată în trei judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. În regiunea de S-E virusul a fost confirmat în 8 judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi Buzău. Autorităţile fac tot posibilul pentru a limita răspândirea maladiei.

Echipe speciale se află în zonele de risc,iar la intrările în localităţi sunt instalate filtre cu dezinfectanţi. Oamenii sunt disperaţi şi plâng după animalele ucise, de care depindea bunăstarea lor.

„Dacă ne ia porcii ,noi ce să facem,nu mai avem nicio putere”, susține o femei.

„Sunt femeie de 75 de ani, dar aşa ceva, ce se face acum nu am mai văzut”, susține o altă femeie.
Am avut 9 bucăţi, am vrut să mă extind, dar nu mai pot. Am avut cheltuieli foarte mari. Cumpără grăunţe în fiecare lună, numai pe porci am cheltuit 50 de milioane”, spune un bărbat.

Autorităţile, la rândul lor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de precauţie, având în vedere gravitatea bolii .Acestea spun că toate animalele suspecte trebuie neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat. Deşi pesta porcină africană nu afectează oamenii, aceasta are impact serios din punct de vedere economic.

Experţii spun că din cauza răspândirii bolii în Europa, SUA ar putea sista importul de carne de porc de aici, până când epidemia va fi eradicată. Recent pesta porcină africană a fost confirmată şi în Bulgaria.

Lasă un răspuns