Transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice din nou în creștere

În trimestrul doi, volumul transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 342,59 milioane de dolari. Aproape 85% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, valoarea recalculată în dolari a transferurilor din trimestrul doi a crescut cu 14,2% comparativ cu trimestrul doi din 2017. Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolar au contribuit cu 4,9 puncte procentuale. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creșterea reală a transferurilor a constituit 9,3 la sută.

Conform provenienței geografice a transferurilor, sunt de menționat transferurile din UE și din CSI. Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 39,9 la sută, în creștere cu 6,2 puncte procentuale față de trimestrul doi din 2017. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 29,2 la sută, în descreștere cu 7,1 puncte procentuale față de trimestrul doi din 2017. Transferurile din alte state au constituit 30,9 la sută în trimestrul doi din 2018 și 30 la sută în trimestrul doi din 2017.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 31,5%, urmate de transferurile din Germania – 16%, Marea Britanie – 14,7%, Franța – 9,2% etc.

Lasă un răspuns