Republica Belarus optează pentru continuarea proiectelor de infrastructură din R.Moldova

Implementarea unui mecanism de creditare preferențial, pentru importul în Republica Moldova a tehnicii și utilajului din Republica Belarus, s-a discutat în cadrul întrevederii  a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu Ambasadorul Republicii Belarus la Chișinău, Serghei Ciciuc. De asemenea, părțile au examinat stadiul actual al cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Belarus, în mod special executarea Protocolului Ședinței a 19-a a Comisiei Interguvernamentale moldo-beloruse de colaborare economică.
În cadrul dialogului, ministrul Chiril Gaburici a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii optează pentru continuarea proiectelor de infrastructură, promovarea exportului de produse moldovenești pe piața din Belarus, dar și pentru atragerea investițiilor belaruse în economia țării. „Deși volumul comerțului e în ușoară scădere, situația se va redresa în următoarea perioadă. Depunem toate eforturile pentru a crește comerțul moldo-belarus și pentru a lansa noi proiecte comune”, a subliniat Chiril Gaburici.

În context, au fost discutate condițiile de angajare a unui credit de la Banca de Dezvoltare a Republicii Belaruse în cadrul programul guvernamental de susținere a exportului, pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii drumurilor. Ambasadorul Serghei Ciciuc a reiterat interesul țării sale lansarea și implementarea proiectelor comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din Republica Moldova. Pentru a eficientiza dialogul, Ambasadorul Serghei Ciciuc a venit cu propunerea de a organiza videoconferințe între reprezentanții Moldovei și Belarusului.

Volumul comerțului dintre Republica Moldova și Republica Belarus, în primele 5 luni ale anului curent, a însumat circa 81 de milioane de dolari. În total, în țara noastră activează 90 companii, cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *