Prețurile medicamentelor, înregistrate de AMDM mai mici față de anul trecut

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a înregistrat în iulie, prețuri de producător noi pentru 310 medicamente, acestea fiind în medie cu 2,53% mai mici comparativ cu cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit AMDM, prețurile noi au fost înregistrate pentru următoarele grupuri de medicamente: antidiareice, antiinfecțioase intestinale, antiacide, antiulceroase, antiflatulente, antidiabetice, vitamine, antianemice, antibiotice, substituenți de plasma și soluții perfuzabile, antimicotice, antiseptice etc.

Totodată, în iulie 2018, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a aprobat 104 de produse medicamentoase, dintre care 49 au trecut autorizarea primară, iar 55 medicamente au fost autorizate repetat. Din numărul total de preparate autorizate: 25 produse (24.04%) sunt medicamente originale; 43 produse (41.35%) sunt medicamente generice, 29 produse (27.89%) sunt medicamente cu utilizare bine stabilită, iar 7 produse (6.73%) fac parte din categoria „alte tipuri de cereri” (homeopate, cerere pentru produs biologic similar, cerere pentru medicamente din plante medicinale cu utilizare tradiţională etc.).

La fel, este important de menționat că peste 70% din preparate autorizate pe parcursul lunii precedente fac parte din categoria Rx (eliberate cu prescripție medicală), iar celelalte – din categoria OTC (eliberate fără prescripție medicală). Produsele medicamentoase autorizate vizează tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, bolile sistemului nervos, antiinfecțioase de uz sistemic, tractul digestiv și metabolism, bolile aparatului respirator etc.

Privind asigurarea pieței farmaceutice a țării cu medicamente de calitate, eficiente și inofensive, pe parcursul lunii iulie 2018, Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor al AMDM a verificat 3 415 serii de produse farmaceutice, două fiind rebutate.
Sursa. realitatea.md

Lasă un răspuns