La Vulcănești a fost confirmată pesta porcină

Oraşul Vulcăneşti a intrat în carantină, după ce în localitate a fost confirmată pesta porcină. Până acum 25 de animale infectate au fost sacrificate. Pentru a nu permite răspândirea virusului, a fost interzisă vânzarea şi sacrificarea porcilor, iar la intrarea în localitate au fost instalate filtre sanitare, relatează Mesager.
Cel de-al doilea caz de pestă porcină africană a fost înregistrat pe data de 2 august. După ce a rămas fără patru animale, Ion Nedov a anunţat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Bărbatul spune că a investit mult în creşterea animalelor, iar acum este nevoit să suporte pagube mari.

„Am fost la Chișinău, m-a sunat fiul şi mi-a spus că doi porci au murit. Peste 24 de ore alte doua animale au pierit. Am anunţat medicul veterinar imediat. Am pierdut 11 porci. Cei mai mari aveau până la 100 de kg”, povestește proprietarul.

În oraşul Vulcăneşti, comercializarea cărnii de porc este interzisă. „Nu avem carne. În oraş a fost instituită stare de carantină pentru următoarele 45 de zile”, a spus un comerciant.
La ieşirile şi intrările din localitate au fost instalate filtre, iar zilnic maşinile sunt dezinfectate. „S-a decis instituirea a cinci puncte de control în oraş. Astăzi punctele de control funcţionează, iar animalele sunt monitorizate. Specialiştii au mers la faţa locului şi au întreprins toate măsurile pentru a localiza focarul”, a menționat șeful Direcției ANSA Vulcănești, Valeriu Ivasenco.

Până acum, 25 de porci infectaţi au fost sacrificaţi. Autorităţile din Vulcăneşti trag un semnal de alarmă. „Este pentru prima dată când ne confruntăm cu asemenea cazuri. Am întreprins toate măsurile pentru a localiza focarul. Oamenii au intrat în panică, dar noi am desfăşurat o campanie de informare”, a declarat primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglu.

Ultimul focar de pestă porcină a fost înregistrat în Giurgiuleşti. De la începutul acestui an, au fost depistate focare de pestă porcină în raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, Ceadîr-Lunga și Taraclia.

Lasă un răspuns