Doi bărbați reținuți pentru comercializarea substanțelor narcotice și spălare de bani

Liderul unei grupări și încă un membru al acesteia au fost reținuți pentru comercializarea substanțelor narcotice de tip PVP și spălarea a nouă milioane de lei prin Federația Rusă. Anunțul a fost făcut astăzi de către procurorul Lilian Bacalâm, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit procurorului, gruparea a fost creată în anul 2017 și a activat până în iulie 2018. „Liderul acesteia este un bărbat în vârstă de 30 de ani. Una dintre persoanele reținute a fost trimisă deja în judecată, iar cealaltă este cercetată în arest. Totodată, au fost documentați și alți doi membri ai grupării care sunt cercetați în acest dosar”, a spus Lilian Bacalâm.

„Drogurile erau aduse prin contrabandă din China, dar și din alte țări, prin intermediul transportului de pasageri. Substanțele erau ascunse în locuri publice și anume la rădăcinile copacilor, sub borduri sau sub pietre. Ulterior, era fotografiat locul și imaginea era expediată liderului grupării. Drogurile erau comercializate online în cadrul unui grup restrâns de consumatori, care puteau intra în grup doar prin recomandarea unui alt consumator. Doritorii de a procura substanțele narcotice scriau mesaje pe canalul online. După primirea unor instrucțiuni, cumpărătorul urma să-și facă o poză în preajma unui terminal de plată, pe care o expedia liderului. În scurt timp, liderul grupării îi expedia numărul unui cont bancar, la care cumpărătorul urma să transfere banii. Drogurile erau comercializate contra sumei de 1000 de lei pentru un gram”, a afirmat Bacalâm.
La rândul său, șeful Direcției investigarea fraudelor economice al IGP, Alexei Bacoș, a menționat că banii ajungeau pe mai multe conturi și card-uri bancare perfectate pe numele membrilor grupării, dar și a persoanelor cu dizabilități mintale. „Suspecții foloseau portmonee electronice, care reprezintă conturi virtuale. Conturile se aflau în Federația Rusă, dar erau administrate din Republica Moldova. Bănuiții aveau peste 160 de astfel de conturi și portmonee. În Rusia banii erau convertiți în ruble și ulterior legalizați prin transmiterea lor pe conturi din țara noastră. În total, au fost identificate nouă astfel de conturi în Republica Moldova și alte două în țările străine. Conturile erau deschise pe numele persoanelor social vulnerabile, în schimbul unor sume de bani, însă erau administrate de membrii grupării”, a subliniat Bacoș.

În cadrul perchezițiilor desfășurate la domiciliile suspecților, oamenii legii au găsit peste 600 mii de lei, o mie de euro, carduri bancare, instrumente de ambalare a drogurilor și aparate de numărare a banilor.

Oamenii legii au pus sechestru pe conturi și pe mai multe bunuri ale învinuiților. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de până la 15 ani.

Lasă un răspuns