Cu susținerea financiară a Programului ,,PARE+1”, 18 moldoveni își vor deschide o afacere

18 afaceri create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană. Titularii proiectelor investiționale au semnat cu ODIMM contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 4,5 mil.lei, ceea ce va contribui la atragerea în economie a 11,4 mil. lei investiții și crearea a 49 noi locuri de muncă. Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 13 afaceri sînt în agricultură (cultivarea cerealelor și viței-de-vie, înființarea plantației de pruni, creșterea animalelor și apicultură). Alte 2 întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor (morărit, depozitarea fructelor și legumelor) și 3 întreprinderi în industria alimentară, confecționarea cuștilor pentru animale și producerea brichetelor.

O singur antreprenor beneficiar este din municipiul Chișinău, iar ceilalți 17 activează în 13 raioane din Republica Moldova (3 întreprinderi în raionul Sîngerei, cîte 2 afaceri în raioanele – Călărași Cimișlia, Hîncești și Ialoveni, cîte o afacere în raioanele – Criuleni, Fălești, Florești, Rezina, Rîșcani și Strășeni). Din cele 18 afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă de către Comitetul de Supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, o afacere este start-up, iar 17 sînt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 8 state: Federația Rusă, Grecia, Israel, Portugalia Romînia, Spania și SUA. De la începutul anului 2018, 92 de afaceri au fost acceptate spre finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „PARE 1+1”, în sumă totală de 22,13 mil. lei, care au atras investiții de 58,33 mil. lei în economia țării.

Programul „PARE 1+1” are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale concetățenilor noștri migranți în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

 

Lasă un răspuns