Șase localități din raionul Râșcani vor beneficia de apă potabila cu sprijinul UE

În nordul Republicii Moldova au început lucrările de pregătire a documentaţiei tehnice pentru un proiect de alimentare cu apă şi canalizare, finanţat de Uniunea Europeană şi care va fi realizat în localităţile Păscăuţi, Damaşcani, Proscureni, Gălăşeni, Mălăieşti şi Hiliuţi din raionul Râşcani.

Surse din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord au comunicat pentru INFOTAG că reprezentanţii Consiliului raional Râşcani, ai primăriilor locale şi ai Agenţiei au semnat cu compania „Fluxproiect” contractul de achiziţionare a serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnice de execuţie pentru proiect.

Conform proiectului, în cele şase localităţi vor fi construite 19,6 km de reţele de distribuţie a apei potabile şi 40 km de reţele de canalizare. De asemenea, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km. Totodată, în cadrul proiectului vor fi construite trei staţii de epurare a apelor uzate, o staţie de tratare a apei potabile şi o staţie de pompare pentru 28 de localităţi din raionul Râşcani.

Proiectul face parte din programul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Lucrările de construcţie sunt planificate să fie finalizate până în decembrie 2020. Implementarea proiectului va duce la o îmbunătăţire semnificativă a calităţii serviciilor de alimentare cu apă pentru 23,5 mii de locuitori ai raionului Râşcani. Sprijinul financiar direct al UE este de 3,5 milioane de euro.

Lasă un răspuns