Ploiile abundente nu permit agricultorilor să-și strângă roada de grâu

Producătorii agricoli sunt în toiul recoltării culturilor cerealiere de prima grupă. Până acum s-a strâns orzul de toamnă şi primăvară, rapiţa, iar în aceste momente adună grâul. Şeful Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementare a calităţii a produselor de origine vegetală, Vasile Şarban a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi că în prezent timpul de afară nu permite mai multor agricultori să îşi strângă roada, iar calitatea recoltei poate suferi în urma ploilor.
„Recoltarea a început în a treia decadă a lunii iunie. Productivitatea medie pe hectar pe republică la cultura orzului este de 3,2 tone la hectar, productivitatea medie la grâu este de 3,5 tone la hectar. Sperăm că această productivitate va crește pe măsură ce vor recolta mai mulți producători. Este umiditatea ridicată, mai cad și unele precipitații și nu permit producătorilor agricoli să intre în câmpul tehnic. Aceste ploi, dacă vor continua, pot spăla glutenul din grâu, pot provoca în creștere buruiana. Aceasta va ave impact asupra productivității medii la hectar”, a declarat șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală, Vasile Șarban.

Totodată, Vasile Șerban a precizat că grâul furajer este achiziționat în prezent la un preț de la 2,6 la 3,1 lei per kilogram, iar grâul alimentar de la 3,2 lei pentru un kilogram.

Lasă un răspuns