Peste o sută de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, reuniți la o școală de vară

Construiesc punţi şi depăşesc bariere. Cu sprijinul Uniunii Europene, peste 100 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului s-au reunit la o şcoală de vară în localitatea Leordoaia, Călăraşi. Este pentru prima dată când două fonduri pentru tineri, create recent în stânga Nistrului, participă împreună cu echipele celor nouă ONG-uri din dreapta Nistrului, relatează Mesager.
Ana Ereşcova este noua membră a Fondului de Tineri din oraşul Tighina. Adolescenta spune că este încântată de această tabără, întrucât aici a căpătat încredere în forţele proprii şi a dobândit abilităţi de comunicare, negociere și administrare financiară.

„E o experiență nouă, ce oferă multă energie pozitivă. Activităţi în cadrul cărora tinerii interacţionează, se distrează împreună, ne apropie mai mult şi şterg barierele de limbă”, a afirmat adolescenta.

Jocurile şi lucrul în grup i-au ajutat pe tinerii de pe ambele maluri să se cunoască între ei, să lege prietenii şi să stabilească noi relaţii de colaborare.
„Aici ne dezvoltăm talentele, unii cântă, alţii dansează. Cea mai mare problemă a fost cea lingvistică, însă uşor trecem peste ea şi comunicăm liber”, a spus Valentina Frunze, participantă din orașul Dubăsari.

Alexandrina reprezintă Fondul de Tineri din Soroca, iar Adriana pe cel din Ştefan Vodă. Tinerele spun că Şcoala de vară este o excelentă platformă de învăţare şi dezvoltare personală.
„Am învăţat foarte multe lucruri noi, care mă vor ajută în viaţă: cum să fiu un lider, cum să conduc o echipă, cum să lucrez într-o echipă. Am înţeles spiritul de echipă, am învăţat să lucrez cu fiecare în parte, să găsesc numitor comun cu orice persoană”, au menționat tinerele.

„În oraşul Orhei există o bancă supradimensională „Covorul Dorului”, aranjată cu ajutorul Fondului pentru Tineri, a fost lansat hashtag-ul „VizitOrhei” şi acum pe instagram găsim foarte multe fotografii”, a specificat coordonatoarea Fondului de Tineri din Orhei, Corina Erhan.

„Astfel de şcoli sunt un prilej bun pentru copii să depăşească anumite frici, anumite stereotipuri, pe care le-au deprins în şcoală, de la părinţi”, a punctat coordonatorul de programe în cadrul Fundației Est-Europene, Andrei Trubciac.

Şcoala de vară Youthbank 2018 este organizată de Fundaţia Est-Europeană şi finanţată de Guvernul Suediei şi Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns