Meteo. Ploi cu descărcări electrice la sfârșit de săptămână

Ploile cu descărcări electrice revin în acest sfârşit de săptămână, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

După un weekend ploios, precipitaţiile vor continua în regiunea de nord a ţării, unde se aşteaptă şi valori termice mai scăzute, de 24-26 grade Celsius, ziua. La centru şi sud, va ploua până luni, iar indicatorul termometrelor se va ridica cu câteva grade. Noaptea, pe tot teritoriul ţării se aşteaptă până la 20 de grade.

Conform meteorologilor, spre sfârşitul săptămânii următoare vor reveni temperaturile aproape de caniculare. Astfel, pentru zona de nord se prognozează până la 28 de grade, iar în centru şi sud – până la 29-30 de grade Celsius.

Potrivit datelor observaţiilor multianuale, iulie în Republica Moldova este cea mai caldă lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului constituie în teritoriu de la +19ºC la nord până la +22ºC în sud. În popor, iulie este denumit Cuptor, de asemenea, pentru căldurile mari din această perioadă.
Cea mai răcoroasă lună iulie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1979, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +16,5ºC (Briceni) şi +18,9ºC (Cahul). Cea mai caldă lună iulie a fost în anul 2012, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +23,7ºC (Briceni) şi +26,7ºC (Dubăsari, Comrat).

Lasă un răspuns