Meșterii populari din toată țara au venit la Târgul Meșterilor din Soroca

Cei mai iscusiţi meşteri populari din toată ţara şi-au dat astăzi întâlnire la Târgul Meşterilor din Soroca. Artiştii şi-au întins pe tarabe cele mai frumoase obiecte confecţionate manual. Meşteşugarii s-au plâns că, deşi au mai scăzut din preţuri, vânzările au mers cam prost.

70 de meșteri populari şi-au umplut tarabele improvizate, din preajma Cetăţii Soroca, cu lucrări unice, făcute cu mâna lor. Unii au organizat şi un master clas, în cadrul căruia au învăţat curioşii cum poate fi confecționat un coș din lozie. Lidia Marin se ocupă cu meşteşugăritul de mai bine de 40 de ani, iar lucrurile pe care le confecţionează sunt sută la sută naturale şi rezistă în timp.

„Această pasiune era la ocolul silvic din Soroca un atelier, unde lucrau fete tinere, unde m-am dus şi m-am promovat şi eu acolo. Lucrurile sunt foarte întrebate, sunt mulţumită”, a spus meşter popular, Soroca, Lidia Marin.

Unii meșteri populari spun că pentru a avea vânzări, sunt nevoiți să ţină pasul cu ultimele tendințe în domeniu.

„Pălăria costă 200 de lei şi coşul 250 de lei. Sunt nişte preţuri simbolice. Astăzi am vândut coşuri, am avut coşuri pentru fetiţă, orice buniucuţă, bunel, când vine, vrea să-şi bucure nepoţelele”, a spus meşter popular, Sângerei, Vera Rusu.

Vizitatorii au putut cumpăra de la târg tablouri pictate în ulei, iar pentru o ramă cioplită în lemn natural, unii au scos din buzunar chiar şi câteva mii de lei.

„Carul cu butoaie estea cea mai scumpă, 2800 de lei. Până faci, până îţi vine ideea, mai mult te gândeşti la idee”, a spus pictor, Bălţi, Anatol Banar.
Meşterii spun că prețurile sunt mici în raport cu munca pe care o depun…

„Mi-am procurat nişte cercei, o brăţară. Un cuvânt bun să le spun la aceşti meşteri că într-adevăr merită să muncească mai departe”

Chiar şi aşa, majoritatea meșteșugarilor s-a plâns că vânzările au mers prost.

„Oamenilor le place, se uită, dar nu cumpără nimic. Probabil, astăzi este o zi mai mult pentru expoziţii decât pentru vânzări”, a spus meşteşugar, Marina Uspenskaia.

„Nu prea au mers vânzările, dar suntem bucuroşi că e o atmosferă frumoasă. De la început am vândut vreo două straiste”, a spus meşteşugar, Căinarii Vechi, Nina Manea.

Din cauza nivelului de apă ridicat în Nistru, zece meșteșugari din Ucraina nu au putut ajunge la târg. Pe parcursul evenimentului, pe scenă au evoluat diverse ansambluri de muzică populară din întreaga ţară.

Organizatorii spun că scopul târgului este de a promova puţinii meșteșugari care au mai rămas în ţară.

„Facem pentru popor, pentru oameni,pentru cei care să promoveze ceea ce produc. Câte lucruri frumoase la noi în ţară se produc şi e foarte bine ca oamenii să cunoască acest lucru, să le cumpere”, a spus preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean.

Târgul Meșterilor Populari din Soroca este la cea de-a şaptea ediție, iar pentru organizarea acestuia, Consiliul Raional a scos din bugetul local 15 mii de lei.
Sursa: Canal2.md

Lasă un răspuns