Întreprinzătorii pot solicita actele permisive la ,,Ghișeul unic”, lansat on-line

Întreprinzătorii pot solicita acte permisive, indiferent de locul aflării, prin sistemului electronic de gestionare şi eliberare a actelor permisive „Ghişeul unic”. Acesta va servi drept punct central pentru conectarea autorităţilor publice şi coordonarea activităţii, fiind redus volumul de informaţii care trebuie să fie prezentat de solicitanţi. Noua platformă digitală, lansată cu suportul Băncii Mondiale, va facilita procesul de eliberare a documentelor, atât pentru antreprenori, cât şi pentru autorităţile publice emitente, relatează Moldova 1.
„Nu doar am redus numărul de acte permisive, dar încercăm să oferim şi confortul pentru a obţine aceste acte permisive prin intermediul ghişeului unic. Şi acest ghişeu unic al actelor permisive înseamnă pentru noi, în primul rând, eficienţă şi operativitate. Din studiile pe care le avem, această platformă electronică va aduce economii oamenilor de afaceri peste 60 de milioane pe an”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive a fost testat cu succes. Un întreprinzător a depus prima cerere în acest sens.

„Este o inovaţie, cred eu şi deja s-a mai dus din birocraţie, nu trebuie să mai stăm în rânduri sau să avem de a face cu persoane mai complicate să zicem aşa. Este un soft destul de simplu, elementar IDNP, nimic extrem de complicat”, a menționat antreprenorul Vladimir Raețchi.

Mariana Rufa, directorul executiv al Asociaţiei Business-ului European a menţionat ca sistemul electronic va reduce fenomenul corupţiei, dar și cheltuielile oamenilor de afaceri.
„Această reformă a fost tehnologizată în sensul în care nu doar a fost simplificată procedura de obţinerea acestor acte, nu doar a fost redus numărul de acte, dar şi au fost tehnologizat însăşi procesul astfel încât aceste acte să poată să fie obţinute într-o manieră electronică. Sperăm că acest sistem ulterior să facă conexiuni cu mai multe autorităţi publice”, a spus directorul executiv al Asociației Business-ului European, Mariana Rufa.

„Până în prezent depunerea cererilor pentru a obţine autorizaţie a fost posibilă doar la sediu autorităţilor emitente şi numai în format de hârtie. Agenţii economici au posibilitatea de a depune în regim on-line declaraţiile şi cereri pentru eliberarea, prelungirea, reperfectarea a 16 licenţe şi două autorizaţii gestionate de către Agenţia Servicii Publice”, a spus directorul Agenția Servicii Publice, Sergiu Railean.

Sistemul este disponibil pentru orice solicitant în regim on-line, prin intermediul portalului web, accesibil de pe orice calculator sau dispozitiv mobil. De asemenea, solicitanții pot semna electronic documentele și achita on-line taxele pentru obținerea actelor permisive. Aproximativ 30 de instituții publice vor fi conectate la sistem și vor interacționa on-line pentru a verifica automat datele agentului, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare.

Lasă un răspuns