Consiliul Europei va oferi expertiză Moldovei pentru analiza legislației electorale după invalidarea alegerilor din Chișinău

Consiliul Europei va oferi Moldovei expertiză juridică și va împărtăși bunele practici ale organizației pentru analiza prevederilor legale care reglementează restricțiile în perioada electorală. Anunțul a fost făcut de către Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, la întrevederea de la Strasbourg cu prim-ministrul Pavel Filip. Cei doi oficiali au fost discutată situația privind nevalidarea alegerilor din municipiul Chișinău și anunțul făcut de prim-ministru și președintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru analiza legislației din domeniu.

Secretarul General Thorbjørn Jagland a reiterat și sprijinul acordat Republicii Moldova din partea Consiliului Europei și necesitatea intensificării eforturilor de reformare a sectorului justiției, cu accent pe independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor, combaterea spălării banilor şi a corupţiei, garantarea proceselor electorale libere şi corecte.
Interlocutorii au mai analizat realizările după primul an de implementare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău, la 30 mai 2017. În special, s-a vorbit despre proiectele privind prevenirea şi combaterea discriminării, controlul asupra corupţiei prin prevenirea actelor de corupție şi aplicarea legii, promovarea libertăţii mass-media şi a pluralismului de opinii şi a sistemului de justiție penală.

Lasă un răspuns