Benzina și motorina se scumpesc

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit marţi, 10 iulie, prețul plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzina cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 19,49 lei mai mare cu 39 de bani decât cel stabilit anterior, iar motorina va costa 17,25 de lei, mai scump cu 25 de bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 11 iulie, și vor fi valabile până pe 24 iulie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Lasă un răspuns