Trei persoane trimise în judecată. Contra plata ajutau tinerii să scape de serviciul militar

Trei persoane vor ajunge în fața magistraților pentru că cereau bani de la tineri care nu doreau să efectueze serviciul militar. Este vorba de șeful Secţiei administrativ militare Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi.

Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017.

Potrivit procurorilor, suspecții favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova să se eschiveze de la serviciul militar în termen. Totodată, aceştia asigurau eliberarea actelor fictive de evidență militară, prin aplicarea unor scheme de corupție.

Aceștia pretindeau diferite sume de bani de la persoanele care intenționau să obţină livret militar. Taxa era flexibilă. Suspecții eliberau astfel livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declarau persoanele inapte pentru serviciul militar.

Bănuiții sunt cercetați pentru corupere pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice. Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare, cu amendă de până la 400 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

De asemenea, suspecții vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 mii de lei.

Lasă un răspuns