Noi dezvăluiri a proiectului Zeppelin.md. Kremlinul a planificat distrugerea sistemului financiar-bancar din Moldova

Noi dezvăluiri incendiare de la proiectul de investigații Zeppelin.md. Jurnaliștii demonstrează cu probe planul serviciilor speciale rusești de destabilizare a situației social-politice de la Chișinău prin intermediul atacului asupra sistemului financiar-bancar din țara noastră, pus la cale în perioada 2010-2014.

Scopul urmărit de Kremlin era destabilizarea Moldovei în spatele frontului ucrainean și compromiterea asocierii țării cu UE. Operațiunea a fost implementată printr-o inginerie financiară elaborată la Moscova, prin intermediul căreia agentul FSB și raiderul Veaceslav Platon a atacat sistemul bancar moldovenesc, spălând prin Laundromatul Rusesc banii furați din băncile de la Chișinău. Ca urmare, Kremlinul urmărea ruinarea economică a statului, compromiterea vectorului pro-Occidental al Chișinăului și promovarea oamenilor săi în funcții de conducere.

Banii furați din sistemul bancar moldovenesc (operațiune numită de autorii investigației Miliardomat) au fost scoși din țară de către Platon, în schemă fiind cooptat și Ilan Shor, prin aceleași conturi din două bănci din Letonia, AS Privatbank și Trasta Komercbanka, controlate de la distanță, de pe aceleași IP-uri, de Platon și oamenii din anturajul său, pierzându-și ulterior urma în paradisurile fiscale din Occident. Prin aceleași conturi din cele două bănci din Letonia au fost spălate și miliardele de dolari de la Moscova în cadrul Laundromatului Rusesc.

Din banii spălați, Rusia a finanțat mai multe proiecte diversioniste din Occident, dar și partide politice pro-ruse de la Chișinău. Veaceslav Platon a finanțat din banii furați din sistemul bancar moldovenesc protestele stradale organizate în 2015-2016 de partidele pro-ruse de la Chișinău ale lui Renato Usatîi și Igor Dodon, dar și a încercat să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, prin încercarea de a prelua prin Mark Tkaciuk controlul asupra Partidului Comuniștilor, de a corupe unii deputați din parlamentul de la Chișinău.

Ancheta procuraturii de la Chișinău pe marginea Laundromatului și Miliardomatului lui Platon a provocat o reacție furibundă a Moscovei, respectiv o răcire fără precedent a relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

 

Miliardomat. Moldovan LAUNDROMAT.

Sursa. evenimentul.md

Lasă un răspuns