Investigație de amploare. Documentele care confirmă că ,,Laundromatul Rusesc” și ,,furtul miliardului” fac parte din aceeași operațiune, condusă de Platon

Laundromatul Rusesc și “Jaful Secolului”, numit și “Furtul Miliardului” sunt două elemente ale aceleiași operațiuni, pusă la cale de către omul de afaceri Veaceslav Platon. Acest lucru îl afirmă autorii unei investigații jurnalistice publicată de proiectul Zeppelin. Potrivit lor, ambele operațiuni au avut aceiași protagoniști și instrumente, pornind de la de la ”spălătoria gigantică inițiată în centrul Moscovei și rotită în băncile din Chișinău, preluate prin atacuri raider și transformate în mașini financiare de spălat și până la scoaterea prin centrifugele acestora a banilor din sistemul bancar”.

Autorii investigației prezintă documente care confirmă că în spatele operațiunii a stat Veaceslav Platon, supranumit ”raiderul numărul unu în CSI”, cu legături strânse în serviciile speciale ruse.

Schema lui Veaceslav Platon, care era de două ori mai ieftină decât cea aplicată anterior la Moscova, îi costa pe beneficiarii ruși între 2 și 4% din suma spălată și era una simplă, dar acoperită de sute de hârtii și gândită astfel încât fiecare parte componentă urma să-și exercite funcțiile fără a vedea acțiunile celeilalte.

Zeppelin arată că în schemă erau implicate jurisdicțiile din patru state: Federația Rusă, Republica Moldova, Letonia și statul în care își voia spălați banii beneficiarul de la Moscova, de obicei fiind vorba de paradisuri fiscale sau state de maximă atracție din Occident, de la Marea Britanie şi Franța sau Italia și până la SUA. ”Totul începea de la un contract de împrumut, de sute de milioane de dolari, la prima vedere legal, încheiat între două companii, cel mai des rezidente ale Marii Britanii. De ce anume Marea Britanie? Din nou, simplu. Pentru că Londra este destinația preferată a oligarhilor și corupților de la Moscova. Acolo își cumpără imobile, în care obișnuiesc să-și petreacă week-endurile, încolo pleacă rușii bogați în shopping trippuri și își trimit încolo odraslele la studii. Strada Bishops Avenue, numită la Londra și “Râul miliardarilor”, este împânzită cu case de lux ale oligarhilor din Rusia și CSI”, se menționează în investigația celor de la Zeppelin.md.

Ei aduc probe că, de fapt, contractul încheiat între cele două companii britanice era fictiv. Firmele erau recent înregistrate, nu dețineau active și nu desfășurau nicio activitate. În calitate de fidejusori, care garantau restituirea împrumutului, figurau companii din Rusia, care la fel reprezentau „întreprinderi-fantomă”, recent înregistrate și cetățeni moldoveni, de regulă socialmente vulnerabili. Acești moldoveni ”s-au trezit că au semnat acte de sute de milioane de dolari în interesul companiilor “Seabon Limited” și „PR-Vert System Ltd”, controlate de Veaceslav Platon. Acest lucru poate fi ușor demonstrat analizând contractele din care vedem cum Seabon LTD., îi vinde utilaj medical companiei ÎCS Infoart International SRL cu 6,3 milioane de USD. Poate nu ar fi nimic suspect până aici, daca n-am fi reușit să găsim contractul de fidejusiune, cu semnătura lui Platon, prin care Raiderul nr.1 din CSI garanta rambursarea creditului de 6 milioane USD a ÎCS Infoart International SRL de la Victoriabank în decembrie 2011”.
Fidejusorii moldoveni amăgiți realizau o parte importantă a schemei lui Platon.
Ulterior, la un moment dat compania britanică se adresa în instanța din Moldova cu o acțiune împotriva fidejusorilor, cetățeanul moldovean și întreprinderea rusească. Reprezentanții acestora recunoșteau în instanță datoria în baza contractului fictiv, iar judecătorii emiteau rapid hotărâri de încasare a datoriei de la întreprinderea de la Moscova. Titlurile executorii erau transmise doar executorilor judecătorești controlați de Veaceslav Platon, fapt demonstrat de conturile pe care aceștia le deschideau, doar în „MoldIndConBank”-ul său. Ca prin minune, exact în aceeași bancă își deschideau conturi și întreprinderile debitoare rusești.

În baza titlurilor executorii emise, firmele rusești transferau imediat miliarde de ruble rusești pe conturile executorilor judecătorești din „MoldIndConBank”, care în aceeași, sau cel târziu a doua zi erau convertite în dolari sau euro și transferate pe conturile întreprinderilor britanice, deschise de Platon în băncile din Letonia, “Trasta KomercBanka” și „AS PrivatBank” din Riga. Exact prin aceste două bănci letone au fost spălate miliardele de dolari din Rusia prin Laundromat și exact prin ele, prin aceleași conturi bancare deschise în Letonia, au fost scoși din Moldova banii furați din sistemul bancar. Este un moment important, de reținut, care demonstrează legătura strânsă dintre Laundromatul Rusesc și “Jaful Secolului”, sau ”Furtul Miliardului”, fiind vorba de fapt de una și aceiași schemă, un „Platonomat” imens, se arată în investigația de la Zeppelin.

Prin urmare, prin Laundromatul Rusesc al lui Veaceslav Platon, doar prin Moldova au fost spălate peste 700 miliarde de ruble, adică 22.013.152.564,62 de dolari SUA, de pese 100 de întreprinderi rusești, prin 19 bănci, toate transferând banii în „MoldIndConBank”-ul de la Chișinău.

Lasă un răspuns