Banca Națională a aprobat achiziționarea de către un consorțiu internațional 41,09% din acțiunile Moldova-Agroindbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 19 iunie 2018, achiziționarea de către un consorțiu internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al băncii comerciale Moldova-Agroindbank.

Potrivit unui comunicat al BNM, consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), BERD, Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale), Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO), și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie cu sediul la Londra.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de țări din Europa Centrală și de Est și regiunea Mării Mediterane. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova cu investiții totale de peste 1,2 miliarde euro în 120 de proiecte și un volum record de investiții semnate în 2017, de 130 milioane euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Ucraina și Republica Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice, cotată la Bursa de Valori Nasdaq Baltic din Vilnius. Companiile grupului administrează active de circa 600 milioane euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.
Amintim că BERD, alături de Banca Transilvania, a doua ca mărime instituție financiară din România, au cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *