Alarmant! Rujeola se răspândește rapid pe teritoriul R.Moldova

Autorităţile atenţionează asupra faptului că rujeola se răspândește extrem de rapid în ultima perioadă pe teritoriul Republicii Moldova. De la începutul anului şi până la 31 mai, au fost înregistrate 28 de cazuri de rujeolă.

Alarmant este faptul că 26 de cazuri au fost înregistrate în luna mai, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. Doar doi bolnavi au fost vaccinați, ultima doză fiind administrată în 2002, ceea ce determină o durată lungă de la vaccinare de 16 ani. Cu o singură doză au fost vaccinate şapte persoane, dintre care doi copii, cu cinci zile înainte de la debutul bolii și organismul nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați.

Cei mai afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani, reprezentând aproape jumătate din cazuri. Au contractat boala și trei copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili pentru vaccinare. Calendarul vaccinării în Republica Moldova prevede administrarea a trei doze de vaccin contra rujeolei, oreionului şi rubeolei, la vârstele de 1 an, 6-7 ani și 15-16 ani.

Autorităţile amintesc despre faptul că rujeola este de şase ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta complicații grave, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup, care poate fi obținută prin vaccinare. Acoperirea cu vaccinul împotriva rujeolei în 2017 pe teritoriul Republicii Moldova a fost de 87%, ceea ce nu este suficient pentru a proteja fiecare persoană de boală.

Lasă un răspuns