SUA și-a mutat ambasada din Israei de la Tel Aviv la Ierusalim

Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, luni, în cadrul unei ceremonii la care preşedintele american, Donald Trump, nu a fost prezent. Fiica sa Ivanka şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au fost cei care au dezvelit sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim, comunică AGERPRES.

”Vă primim în mod oficial şi pentru prima dată în ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus Ivanka, dezvelind sigla misiunii diplomatice americane în timpul ceremoniei care marchează mutarea acesteia de la Tel Aviv.

Ceremonia, la care au participat sute de demnitari, a fost deschisă de ambasadorul american David Friedman.

”Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel. Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni – dreptul de a-şi alege capitala”, a spus diplomatul în discursul său, în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.

Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că ”Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil” între israelieni şi palestinieni.
Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, Rusia şi Franţa, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU.

Lasă un răspuns