Guvernul Japoniei a oferit granturi pentru agricultorii din Moldova. Circa 100 de fermieri au primit tractoare noi

În cadrul proiectului 2KR, mai mulți agricultori au primit un nou lot de tractoare. Cele 106 tractoare au fost achiziționate din contul tranșei a zecea a grantului oferit de Guvernul Japoniei pentru implementarea proiectului „Agricultura conservativă — dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a soiurilor în Republica Moldova” (2KR).
Proiectul 2KR, lansat încă în 1999, până în prezent, peste 4000 de agricultori și-au achiziționat tehnica necesară în cadrul acestui proiect, în condiții avantajoase: plată în rate, dobânda zero, fără garanție bancară sau gaj și cu posibilitatea de extindere a termenului de onorare a plăților. În această perioadă au fost create peste 30 de mii de locuri de muncă.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a relevat relațiile de prietenie dintre cele două țări. Oficialul a spus că Japonia va continua să susțină dezvoltarea Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă și proiectele cu impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

Prim-ministrul a mai spus că pe piața Japoniei se comercializează vin moldovenesc, acesta fiind considerat un vin de calitate. „În același timp, eu cred că există încă multe rezerve și potențial. Știu că aceste tractoare au fost adaptate special pentru munca în vii și livezi. Dacă avem aici fermieri care le vor folosi în vii și mai apoi vor produce vin, aveți ocazia să găsiți tot astăzi și piață de desfacere”, a spus premierul.

În total, în cadrul proiectului 2KR au fost acordate granturi în valoare de 24,5 milioane de dolari SUA. Acestea sunt oferite sub formă de tehnică agricolă, până în prezent fiind procurate aproape 9000 de unități.

Lasă un răspuns