ANSA vine cu câteva recomandări pentru consumatori în ajun de Paștele Blajinilor

În ajun de Paștele Blajinilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu câteva recomandări pentru consumatori.

Întrucât de la procurarea alimentelor şi până la consumare trec uneori ore sau zile în şir, în acest interval de timp alimentele trebuie păstrate în condiţii adecvate. Dacă nu se respectă aceste condiţii, alimentele se alterează, adica îşi modifică proprietăţile organoleptice şi devin dăunătoare pentru om. Alterarea este favorizată de temperatură, de acţiunea luminii şi a oxigenului din aer, de prezenţa microorganismelor.

La prepararea și conservarea alimentelor se produc unele modificări în structura lor, care pot provoca pierderi de substanţe nutritive, mai ales de vitamine. De aceea, trebuie să se aibă în vedere nu numai evitarea alterării, ci şi menţinerea valorii nutritive a alimentelor păstrate mult timp. Pentru a preîntâmpina acest neajuns, se recomandă consumul alimentelor proaspete sau cât mai puţin prelucrate.

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor:

1. Intuind organizarea meselor de pomenire la cimitire, la aer liber, consumatorii să se abțină de la folosirea produselor și bucatelor gata, ușor perisabile, care pot să se altereze în scurt timp în aer liber si la temperaturi ridicate.

2. Nu consumați alimente și bucate gata, de proveniență dubioasă sau fără acte de proveniență.

3. În procesul de preparare a bucatelor în condiții casnice utilizați numai alimente proaspete procurate din locuri autorizate si însoțite de certificate ce ar confirma originea și proveniența lor.

4. Carnea şi ouăle trebuie preparate termic foarte bine după ce au stat mai multe zile în frigider, iar alimentele decongelate trebuie gătite imediat.

5. Acoperiți cu capace toate vasele cu mâncare gătită, astfel alimentele sunt ferite de alte produse și obiecte străine, care pot cădea în ea.

6. Respectați normele sanitare și de igienă personală in timpul consumului alimentelor.

Lasă un răspuns