În R.Moldova se fac tot mai multe transplaturi

Numai în 2017 au fost efectuate 92 de operaţii. Astfel, zeci de oameni au primit o nouă şansă la viaţă datorită unui rinichi, ficat sau ţesut. Subiectul transplantului de organe a fost discutat în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public”. Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Igor Codreanu a vorbit despre tipurile de transplant efectuate de medicii din Moldova şi câţi pacienţi necesită la ora actuală un transplant de organe şi de ţesut, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Dacă în 2011 se efectua numai transplant de os, din 2013 am început să facem şi transplant de piele, ţesuturi. În 2013 pentru prima dată la noi în ţară a fost efectuat transplant de ficat. În total avem 1377 de operaţii de transplant de ţesuturi, 110 operaţii de transplant de organe, dintre care 72 sunt transplant de rinichi, iar 38 de ficat. Transplantul de cornee se face numai de la donatorul decedat. În fiecare an sunt prevăzute 40 de operaţii de transplant de cornee. Pentru 2018 sunt planificate 30 de operaţii de transplant renal şi 14 de ficat. În acest sens sunt prevăzute în jur de 14 milioane de lei, iar operaţia de transplant de cornee costă 27 de mii de lei. Cel mai important este să avem donatori”, a declarat Igor Codreanu.

Actualmente, 60 de persoane se află în lista de așteptare pentru un transplant de ficat și 37 de pacienți necesită un transplant de rinichi.

Lasă un răspuns