Produsele lactate, care nu conțin lapte livrate în magazinele din țară

Produsele lactate, livrate în reţelele comerciale din ţara noastră, nu corespund normelor privind grăsimile animale, iar unele dintre ele nu conţin pic de lapte.

Este concluzia unei expertize, realizate de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda portalului de știri logos-press.md, finanțată de Fundația Est-Europeană.

Astfel, din cele 126 de mostre de produse lactate de la 45 de companii străine și autohtone, un sfert conțin grăsimi vegetale care depășesc cu mult limita.

Datele publicate de logos-press.md arată că cele mai mult neconformități se atestă la o companie locală de produse lactate. În urma expertizei, specialiștii au identificat că în produsele de brânză, grăsimile vegetale se regăsesc în proporție de peste 95 la sută.

Aceleași probleme au fost identificate și în laptele condensat, fabricat de o companie ucraineană. În acest produs, prezența grăsimilor vegetale se regăsește în proporție de aproape 94 de procente.

Specialiștii au depistat că același producător local folosește grăsimi de altă proveniență în mai multe brânzeturi.

Astfel, pe pachetul cu brânză granulată este arătată o prezență de patru la sută de grăsimi animale, însă în realitate aceasta conține peste 89 de procente de grăsimi vegetale.

În brânza granulată degresată a fost depistată o cantitate de puțin sub 80 la sută de grăsimi de altă origine, iar în în brânzica cu stafide aproape jumătate din grăsimi nu sunt din lapte.

Reprezentanţii companiei, în a căror produse s-au depistat cele mai multe adaosuri vegetale, au refuzat să comenteze situaţia. Iar administratorii altor două întreprinderi, vizate în investigaţie, s-au arătat nemulţumiţi de rezultatele expertizei, menţionând că o vor contesta în cel mai scurt timp.

„Sunt sigură că această expertiză a fost fabricată la comanda. Sunt convinsă că în spatele acesteia stau concurenţii, şi anume acei care nu au fost incluşi în această listă. Luni, voi veni cu o plângere la laborator, la adresa doamnei Cicico, care a elaborat aceste analize”.

„Dacă facem o analiză de lapte total, care există în Republica Moldova, şi cel care se produce aici în intern, eu cred că nu pot să convie în cantitativ sută la sută. Şi poate unii din concurenţi folosesc metodologia de a compensa cantitatea dată”.

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor Grigore Gaberi a dat asigurări că, săptămâna viitoare, specialiştii ANSA vor analiza toate rezultatele expertizei. El a precizat că va veni ulterior cu mai multe detalii în cadrul unei conferinţe de presă.

Lasă un răspuns