11 ferme zootehnice au fost atestate în categoria de prăsilă

11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă, ceea ce semnifică că deținătorii acestor ferme au atins un nou nivel de performanță, au dreptul de a comercializa resurse de prăsilă.
Aceasta înseamnă că acestea obține venituri mult mai mari decât alte fermă de producție.

Ceremonia de înmânare a atestatelor a avut loc joi la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, în prezența Secretarului de Stat, Alisa Pîrlog.

Astfel, comisiile de atestare au propus să fie atestate în categoria de prăsilă 11 ferme (bovine -1, porcine – 1, ovine – 6, iepuri – 1, piscicolă – 1 și apicolă – 1).

Categoria de prăsilă constituie o performanță, ce oferă avantaje deținătorului de animale de prăsilă, inclusiv de subvenționare, dar în același timp, îl responsabilizează pentru a efectua lucrul de selecție și ameliorare a efectivului de animale.

Aceste ferme sunt susținute de stat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, acoperind până la 50 % din costul animalelor de prăsilă.

Cumpărătorii pot cumpăra animale de prăsilă la prețuri practic similare cu prețurile pentru animale simple.

Potrivit specialiștilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, creșterea valorii genetice a animalelor din Republica Moldova are un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului zootehnic, ceea ce stabilește ca obiectiv ameliorarea animalelor și producerea de animale cu performanțe productive superioare ce pot fi transmise generațiilor viitoare.