Guvernul mărește contribuția pentru alimentația copiilor din gradinițe

„Pentru 2018 este preconizată o creștere a cuantumului resurselor financiare destinate alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie cu 2,40 lei per total, inclusiv 1,60 lei la un program de 12 ore, din bugetul de stat și cu 0,8 lei din contribuția părinților”, a spus secretarul general Ministerul Educației, Igor Șarov.

În prezent, contribuția statului pentru alimentaţia copiilor în grădiniţe variază între 15 lei și 30 de bani și 18 lei. De asemenea, de anul viitor, şi contribuţia pentru meniul în şcoli va fi de 8 lei şi 80 de bani, în creştere cu un leu.
Guvernul a mai anunţat că îşi propune să identifice o nouă formulă de calcul a salariilor pentru angajații din grădiniţe.

„O grădiniță cu 200 de copii are un singur bucătar, care gătește mâncare de trei ori pe zi, cinci zile pe săptămână. Salariul lui este de 1120 de lei, iar al unui ajutor de bucătar – 1110 lei”, a spus deputatul PCRM, Elena Botnarenco.

„Salariile profesorilor, a educatorilor, a bucătarilor sunt cele care sunt și Guvernul acum lucrează asupra unui concept de reformă a salarizării pentru toate aceste categorii”, a spus secretarul general Ministerul Educației, Igor Șarov.

În Parlament, s-a propus şi modificarea procedurii de organizare a licitaţiilor privind achiziţia alimentelor în şcoli şi grădiniţe.

„Se propune înregistrarea audio a şedinţelor licitaţiilor, în special a deschiderii plicurilor ofertanţilor, cu enumerarea detaliată a documentelor depuse de către ofertanţi. În vederea evitării modificării ofertelor propriu-zise”, a spus şeful Procuraturii Anti-Corupţie, Viorel Morari.

Scandalul privind alimentaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe a izbucnit în luna noiembrie 2016, după ce au fost deconspirate mai multe scheme de trucare a licitaţiilor pentru produsele care ajung pe masa copiilor. Agenții economici care câștigau concursul livrau produse necalitative, iar în unele cazuri chiar alterate. În acest dosar au fost condamnate cinci persoane, iar alte 19 sunt în proces de judecată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *