Benzina se ieftinește, motorina se scumpește

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a scăzut marţi, 28 noiembrie, prețul plafon la benzină şi a majorat cel la motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 17,67 lei în comparaţie cu preţul actual de 17,79 lei. Un litru de motorină va costa 15,85 lei comparativ cu 15,78 lei din ultimele două săptămâni.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul pentru un litru de benzină va scade cu 12 bani, iar pentru motorină va creşte cu 7 bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 29 noiembrie, și vor fi valabile până pe 12 decembrie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.
Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *