Noua lege a educaței în Ucraina a stârnit nemulțumiri la București

Ucraina a adoptat o lege care se referă la limitarea predării limbii române în școli. Decizia a stârnit nemulțumiri la București. Astăzi va avea loc o întâlnire între Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, și Ambasadorul Ucrainei.

Păstîrnac a convocat o reuniune a Grupului Interministerial în domeniul relațiilor cu românii de pretutindeni. Totodată, aceasta l-a chemat pe Ambasadorul Ucrainei în audiență.
România se află într-un dialog constant cu asociațiile românești din Ucraina. Scopul e păstrarea identității lingvistice și a învățământului în limba română în acest stat.

Noua lege a educației din Ucraina introduce sistemul obligatoriu de 12 clase și extinderea utilizării limbii ucrainene în instituțiile de învățământ.  Legea mai prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

Potrivit noii legi, materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *