Legea cetățeniei române va fi modificată în regim de urgență de Senatul României

Senatul României va examina în regim de urgenţă iniţiativa legislativă care se referă la modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române menită să ajute tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română odată cu părinţii lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate româneşti. Decizia a fost luată în cadrul primei şedinţe a noii sesiuni parlamentare a Senatului de la Bucureşti.
Ieri, 4 septembrie, Senatul României a aprobat procedura de urgenţă pentru iniţiativa legislativă a deputatului Partidului Uniunea Salvați România (USR), Matei Adrian Dobrovie, ce prevede modificarea legii.

„Câteva mii de cetățenii români cu domiciliul în străinătate, majoritatea tineri din Republica Moldova, nu pot să obțină un nou pașaport românesc din cauza unei probleme de comunicare inter-instituțională între Direcția Generală de Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. De-a lungul activității sale, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a eliberat documente pentru minorii care au dobândit cetățenia română odată cu părinții și de aceea câteva mii de cetățeni români nu se află în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte”, a explicat Matei Dobrovie, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, citat de usr.ro

Modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al părinților. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, Președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții. Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții, ce va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte.

Menționăm că în cadrul vizitei la Chișinău, premierul roman, Mihai Tudose, a spus că va fi găsită o soluție pentru moldovenii cu cetățenie romană care nu-și pot perfecta actele pentru ca și-au redobândit cetățenia fiind minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *