Din octombrie școlile și grădinițele din țară vor primi fructe proaspete autohtone

În luna octombrie, Guvernul va lansa Programul național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul ședinței de ieri a grupului de lucru pe acest subiect.

Programul va cuprinde elevii claselor primare și gimnaziale din toate instituțiile preuniversitare din țară, inclusiv cele private, și va fi susținut de Guvern anual. „La prima etapă de implementare a Programului ne vom limita doar la mere, iar ulterior ne propunem ca elevii să fie asigurați și cu alte fructe sezoniere, care sunt recoltare la noi în țară”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul ședinței a fost luată decizia ca timp de 7 zile să fie elaborat conceptul, regulamentul, caietul de sarcini și alte documente necesare pentru punere în aplicare a Programului. Participanții la reuniune, reprezentanți ai diferitor instituții de stat, Asociației producătorilor și Exportatorilor de fructe ”Moldova Fruct”, precum și unor organizații non-guvernamentale au convenit că fructele vor fi procurate doar de la producătorii autohtoni în urma unui examen fito-sanitar, care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea cerințelor înaintate pentru standardele fructelor.

Membrii grupului de lucru au mai convenit asupra faptului că pentru livrarea fructelor către instituțiile de învățământ să fie desfășurat un concurs între companiile de transport/logistică, care să asigure săptămânal instituțiile școlare cu cantitatea necesară de fructe, iar monitorizarea procesului de realizare a programului să fie efectuată de secțiile raionale de educație.=
Conform estimărilor, până la finele anului curent, pentru asigurarea zilnică a celor circa 340 mii de elevi din clasele primare și gimnaziale cu mere sunt necesare circa 1700 de tone, iar pentru întreg anul școlar această cantitate poate ajunge la peste 3500 tone. ramului dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *