Raiderul nr.1 în spațiul CSI ar fi prejudiciat bugetul Ucrainei cu 5 milioane de dolari

Controversatul om de afaceri ar fi prejudiciat mai multe companii de stat din Ucraina, iar suma pagubelor se ridică la cel puţin 100 de milioane de hrivne, echivalentul a 5 milioane de dolari. O susţine deputatul ucrainean Victor Romaniuc, care a făcut mai multe interpelări structurilor de drept din ţara sa.

Victor Romaniuc este preşedintele subcomitetului ce reglementează activitatea instituţiilor nebancare şi protecţia consumatorilor. Potrivit lui, în Ucraina, Veaceslav Platon şi-a pus în aplicare schemele încă din 1999. „Companiile legate cu Veaceslav Platon prin scheme de corupţie, deciziile judecătoreşti cumpărate şi schemele de fraudare au creat datorii pentru Întreprinderea de Stat „Energoatom”. Suma totală a prejudiciului pentru bugetul Ucrainei este de aproape 100 de milioane de hrivne. Este o sumă foarte mare, echivalentul de aproape cinci milioane de dolari.”

Romaniuc a cerut explicaţii autorităţilor din ţara sa şi despre paşaportul ucrainean al lui Platon. „Au existat insinuări că el este cetăţean al Ucrainei. În realitate, structurile de drept ucrainene au confirmat faptul că această informaţie nu corespunde adevărului. Paşaportul pe care îl folosea în Ucraina este fals”, susține el.

Deputatul ucrainean crede că omul de afaceri va ajunge în faţa justiţiei din ţara noastră.”Poziţia oficială a Procuraturii Generale, în calitate de instituţie care controlează şi asigură procesele de extrădare, este că nu sunt motive pentru a fi refuzată cererea autorităţilor din Moldova. Această extrădare va avea loc”.

Veaceslav Platon a fost reținut în 25 iulie la Kiev, imediat după anunțarea sa în urmărire internațională la Chişinău. Ulterior, o instanţă din Kiev a eliberat un mandat de arestare pe numele lui Platon, pentru 40 de zile. Iar Procuratura Generală de la Chişinău a iniţiat procedura de extrădare a acestuia în Moldova.

Lasă un răspuns