Elevi din Moldova au adus trei medalii de bronz de la Olimpiada Internațională de Chimie

În perioada 23 iulie – 1 august curent, la Tbilisi, Georgia s-a desfășurat cea de-a 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie, la care au participat 264 elevi din 67 țări. Cicnaev Mihail, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic ”M. Viteazul” din Chișinău, Mitcov Dumitru, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din Bălți, și Solovei Chiril, elev în  clasa a X-a, Liceul Teoretic “Orizont” din Chișinău, s-au întors acasă cu trei medalii de bronz.

Din lotul olimpic al Moldovei a mai făcut parte și Rotaru Adriana, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Orizont”, Chișinău. 

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației Nadejda Velișco, concursul a inclus două tururi, timp de 5 ore, dintre care o probă teoretică și una practico-experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Proba teoretică a constat din opt probleme din diferite domenii ale chimiei (chimie fizică, chimie anorganică, chimie analitică, chimie organică).

Un aport considerabil la pregătirea elevilor olimpici l-au avut atât profesorii din scoli și licee cât și echipa de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

Lotul olimpic la chimie al elevilor din Republica Moldova, în ultimii 25 de ani ai olimpiadelor internaționale, a obținut 63 de medalii și premii: inclusiv 4 medalii de aur, 3 de argint, 38 de bronz, 20 de mențiuni de onoare.

Lasă un răspuns