Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, participă la Summit-ul NATO din Varşovia

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Şalaru a avut ie, 8 iulie, întrevederi bilaterale cu omologii săi din România şi Letonia, în cadrul  Summit-ului NATO din Varşovia, Polonia. La întrevederea cu ministrul Apărării Naţionale al României, Mihnea Motoc, Anatol Şalaru a menţionat că România este unul dintre partenerii principali ai Republicii Moldova în domeniul militar, apreciind colaborarea strânsă dintre Armata Naţională şi cea română.

Ministrul moldovean al Apărării s-a referit şi la activitatea comisiei mixte moldo-române, care s-a reunit pentru a doua oară în primăvara anului 2016, la Bucureşti, exprimându-şi convingerea că subiectele referitoare la cooperarea bilaterală, colaborarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, dar şi programele de asistenţă şi sprijin vor rămâne în continuare o prioritate  pentru cele două armate.

La rândul său, oficialul român a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova la capitolul colaborarea cu NATO, cu accent pe intenţia de a deschide un Oficiu de legătură al NATO în Chişinău şi acţiunile întreprinse în contextul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI). Mihnea Motoc a reiterat sprijinul României în consolidarea relaţiilor moldo-române de colaborare militară.

Cooperarea moldo-letonă în sectorul de apărare, situaţia geopolitică şi politica expansionistă a Federaţiei Ruse în regiune au constituit subiectele principale ale dialogului dintre miniştrii Apărării Anatol Şalaru şi Raimond Bergmanis.

În cadrul întrevederii, Anatol Şalaru a menţionat ilegalitatea aflării trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi necesitatea stringentă de înlocuire a acestei misiuni din raioanele de est ale ţării cu una civilă sub mandat ONU. Ministrul moldovean al Apărării a apreciat sprijinul oferit Armatei Naţionale de Guvernul leton în domeniul instruirii şi a solicitat expertiză privind comunicarea strategică, Letonia fiind una dintre statele-model la capitolul respectiv.

De menţionat că ministrul Apărării Anatol Şalaru participă, în perioada 8-9 iulie curent, la Summit-ul NATO din Varşovia, Polonia, alături de reprezentanţi din cele 28 de state aliate şi ţările partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.

Lasă un răspuns