Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă bună de cereale

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozează în acest an o recoltă globală de cereale de aproximativ un milion de tone, inclusiv grâu de toamnă – aproape 964 mii de tone, cu o productivitate de 3 tone/ha. Volumul de cerealiere urmează să depăşească rezultatele obţinute în ultimii cinci ani în țară, a afirmat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, citat de Moldpres.

Ministrul s-a aflat, la finele săptămânii trecute, într-o vizită de lucru în gospodăria fermierului Andrei Gîrlea din satul Ţareuca, raionul Rezina, cu ocazia demarării campaniei de seceriș. Gospodăria fermierului gestionează circa 4000 ha de pământ și practică cultivarea de grâu, orz de toamnă şi de primăvară, mazăre, porumb, floarea soarelui, rapiţă, soia, dar şi culturi etero-oleaginoase – oregano şi lavanda.

Ministrul Agriculturii a apreciat înalt activitatea gospodăriei şi a subliniat că Andrei Gârlea este un fermier model. În gospodărie, practic, a fost finalizată recoltarea orzului de toamnă pe o suprafaţă de 277,5 ha. Orzul de primăvară ocupă o suprafaţă de 177 ha, iar grâul – de 1256 ha.

Conform datelor MAIA, producătorii agricoli din raioanele din zonele Centru şi Sud ale Moldovei au demarat campania de recoltare a culturilor cerealiere şi leguminoase. Secerişul orzului şi a grâului de toamnă a început în Cahul, Rezina, Ialoveni şi Donduşeni. Productivitatea medie la un hectar depăşeşte rezultatele obţinute în anul 2015 cu aproape 1,3–1,5 t/ha.

Lasă un răspuns