1 700 de deținuți vor fi amnistiați cu ocazia a 25 de ani de independență

1700 de deţinuţi vor fi amnistiaţi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. În acest sens, Parlamentul a votat în prima lectură comasarea a două proiecte de lege înaintate de Guvern şi un grup de deputaţi socialişti, transmite IPN.

Potrivit proiectului înaintat de Guvern, vor cădea sub incidenţa actului de amnistie, aproximativ 1300 de condamnaţi. Suplimentar la aceasta, la circa 400 de condamnaţi, le poate fi aplicată liberarea condiţionată înainte de termen de la executarea pedepsei cu închisoarea sau liberarea după reducerea termenului.

Potrivit autorilor, actul de amnistie constituie o modalitate de prevenire şi reparare a prejudiciului suportat din cauza condiţiilor rele de detenţie, dar şi o măsură de depopulare a instituţiilor de detenţie.

Nu vor fi amnistiate persoanele care au săvârşit infracţiuni deosebit sau excepţional de grave, precum şi cele condamnate pentru concurs de infracţiuni. Totuşi, având în vedere că din această categorie de persoane unii au executat deja termene mari de detenţie, proiectul de lege propune ca pedeapsa penală să fie redusă, cu anumite excepţii.

Din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare.

Lasă un răspuns