Un moldovean falsifica acte pentru ucraineni și ruși în scopul obținerii de cetățenii

Un bărbat de 29 de ani din Ungheni, care s-a dovedit a fi liderul unei grupări infracţionale specializată în falsificarea actelor oficiale, a fost reţinut pentru 72 de ore și riscă ani grei de închisoare.

Potrivit poliției, din grupare făceau parte mai multe persoane din Republica Moldova, care pe parcursul a trei ani, având în calitate de complici cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi României, confecţionau şi deţineau acte oficiale, false, ce le ofereau anumite drepturi pe teritoriul R. Moldova şi României.

Gruparea a fost documentată timp de jumătate de an de SIS în cooperare cu IGP  şi Procuratura Generală. Începând cu anul 2012 şi  până în prezent, membrii grupării, în complicitate cu angajaţi din cadrul ÎS „CRIS Registru”, Arhiva Naţională a Ministerului Justiţiei, Oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile şi alte persoane, au creat o filieră infracţională.

Actele se făceau în scopul obținerii de către cetăţeni ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, contra mijloacelor băneşti, a cetăţeniei Republicii Moldova şi României. Membrii grupării au creat și site-uri şi au plasat anunţuri pe reţele de socializare destinate utilizatorilor, cu precădere din Federaţia Rusă.

Recent au fost efectuate percheziţii la domiciliile, oficiile şi unităţile de transport ale persoanelor şi instituţiilor vizate, în cadrul cărora au fost depistate şi ridicate laptopuri, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, registre, ştampile, CD –uri şi carduri bancare, flash-uri, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, României şi R. Moldova.

În cazul în care culpabilitatea acestora va fi dovedită, bănuiții riscă privaţiune de libertate de până la 15 ani.

Lasă un răspuns