Legea privind lărgirea pârghiilor de conducere a primarului de Chișinău, contestată la Curte

Partidul Popular European din Moldova (PPEM) a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită ca noua Lege cu privire la statutul municipiului Chișinău să fie declarată neconstituțională.

„PPEM consideră că Legea adoptată încalcă prevederile esențiale ale Constituției, precum principiul autonomiei locale și exercitarea mandatului aleșilor locali până la expirarea termenului fără a fi limitați în competențe, elemente ce fac parte din dreptul de a alege și dreptul de a fi ales. (…) Această lege neagă votul pe care l-au dat locuitorii mun. Chișinău în alegerile locale din 14 iunie 2015, pentru reprezentanții lor în CMC, iar votarea acesteia, sub presiunea Partidului Liberal, demonstrează încă o dată că activitatea majorității parlamentare este ghidată de alte interese, decât cele ambalate frumos în retorica pro-reforme”, declară președintele PPEM, Iurie Leancă.

Noua lege a fost aprobată săptămâna trecută în lectură finală de către Parlament. Modificările legislative îi acordă mai multe prerogative primarului general Dorin Chirtoacă și lipsește Consiliul Municipal Chișinău de dreptul la decizie în cazul mai multor chestiuni ce țin de administrarea capitalei.

 

Lasă un răspuns