75 de ani de la primul val de deportări staliniste

Se fac 75 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei. Acesta începea în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în miez de noapte, cuprinzând teritoriile anexate de URSS de la România.

Deportările au țintit în special populația intelectuală şi au avut rolul de a distruge „coloana vertebrală a poporului”, astfel încât cei rămași acasă să se deovedească a fi ușor de a convinge să accepte colectivizarea și exproprierea de bunuri. În toiul nopții, doi-trei militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii (NKVD) bătea la geamul casei. Oamenilor li se dădea ordin ca într-un sfert de oră să fie gata.

Deportaţilor le era permis să ia câte 10 kg de persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util în bagajele celor deportaţi le împărţeau între ei cei care i-au ridicat. Îndată, erau urcaţi în camioane sau în căruţe, fiind duşi până la gara de trenuri, unde familiile erau separate.

Potrivit unor istorici, urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane – deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate și 14.542 persoane deportate din RSS Moldovenească).

Lasă un răspuns