Opinie: Bălțiul, peste cap în noroi. Unde este găspodarul?

Cateva zile in urma am vazut un reportaj jurnalistic prin care se incerca spalarea imaginii lui Renato Usatii. Jurnalistul s-a priponit in fata Primariei si a intrebat cativa oameni daca s-a schimbat ceva in orasul lor. In urma montajului s-a primit ca doar o singura persoana nu este multumita de activitatea primarului, in rest toti spuneau ca simt schimbarile, insa nici macar unul nu a putut da cateva exemple. Ce sa mai… BTV e post controlat de Renato, asa ca au facut un reportaj prin care falesteanul a iesit curat ca lacrima, chiar daca nu prea a miscat degetele sa realizeze ce a promis.

Duminica am fost pe acolo. In drum spre orasul Balti, unde merg foarte des in ultima perioda, uneori chiar saptamanal, am decis sa intru din partea Glodeniului, ca sa pot traversa mai multe cartiere ale capitalei de nord. La intrare am fost intampinat de un indicator prin care eram informat ca oficial am intrat in orasul Balti. Sub el erau asezate exact toate lucrurile care demonstreaza cel mai mult starea lucrurilor din oras – murdăria. Peste cativa metri noroiul era mai sus de glezne, asa ca am decis sa caut cateva bucati de asfalt. Era imposibil sa mergi mai departe in acele conditii.

Am trecut de indicator si m-am dus in oras. Undeva pe str. Victoriei am vazut un om chinuit de noroi. L-am lasat sa treaca, apoi am imortalizat starea unui trotuar aflat undeva putin mai departe de centrul orasului. Pe str. Victoriei nu este pavaj, nu-i asfalt si nici macar niste pietre pe care orasenii sa se simta macar in toiul jocului Super Mario, sarind de pe un bolohan pe altul. Pe acest trotuar, daca putem sa-i spunem asa, te simti mai degraba pe un front de lupta. Poate de asta nici nu se grabeste nimeni sa paveze aici trotuarul. Totul este in spiritul marelui razboi?!

Sa nu credeti ca in Balti sunt probleme numai pe trotuare. Nici drumurile periferice nu arata mai bine. Fiecare cale de acces intareste denumirea orasului. Ne-am pomeni sa trebuie schimbata denumirea daca vor fi astupate toate bortile.

Eu asa drumuri am vazut doar in cateva sate, nu in pretinse capitale. Cineva a zis ca se va ocupa de ele, insa s-a mutat la Chisinau inainte sa se apuce de lucru. Este mandatul in buzunar, deci lucrul si orasul pot trece pe planul doi!

Foto de mai jos este facut pe o strada intersectata cu str. Decebal. Nu i-am gasit denumirea, dar cu siguranta o putem numi “strada Bălți”. De fapt in tot orasul ar trebuie sa fie o singura strada, iar aceasta sa se numeasca “Bălți”.

Tot nu departe de sectorul centru se afla si strada Șevcenko. Starea ei este deplorabila. Eu nu inteleg cum locuitorii de acolo mai rabda si achita taxe locale.

Oare cat de multumit poti sa fii de primarul tau cand iesi pe poarta si nu ai unde pune piciorul pe o bucata intreaga de asfalt?

Multi au pus foto si cu strada pietonala, inclusiv cu bradul, insa putini din ei au pus si foto cu privelistea din apropiere. La o distanta de numai 50 de metri este o asa piata stradala neamenajata. Fluxul de oameni este separat de o gramada de zapada murdara,  impodobita cu gunoi. Mizerie, ce sa mai… Daca asta e perilă… si este pe placul locuitorilor… sa ramana acolo pana cand se va topi de la soare. Pana in martie nu a ramas prea mult.

Sigur, am trecut si prin fata Primariei. Oamenii care se ocupa de curatenie au grija ca pavajul sa fie curat. Niciodata nu poti sa stii cand primarul are de gand sa vina la lucru, asa ca totul trebuie sa fie perfect. Probabil lui Renato se raporteaza ca in oras este exact cum este si in fata sediului Primariei. Pai bine ca nu! Pe strazile laterale este dezastru! E mocirlă! Batalia de la Podul Înalt poate fi repetata cu usurinta la Balti. Sunt toate sansele sa inecam in acest oras vreo 200 de mii de eniceri! Nici efort nu trebuie!

Stiti ce este mai trist? Oamenii cred in Renato, dar nu si in puterile sale. Ei din nou au votat o icoana facatoare de minuni.

Blogul lui Corneliu Gandrabur

Lasă un răspuns